~Our Love Story~

~Our Love Story~
cinta x kn disulami dgn m'khianati

Thursday 11 July 2013

Biskut Kacang Mazola


Assalammualaikum WBT tengah buat ape tu? buat kuih raya ke? Biskut kacang mazola ni sangat sedap dan sentiasa menjadi pilihan tetamu yang datang, diya belajar buat biskut ni dari mak sedara diya, bahanya pun tak banyak, harum kacang dan rangup biskut ni yang membuatkan nye istimewa dan sentiasa evergreen, resepi ade dibawah ni ye, kuantiti dari bahan di bawah lebih kurang satu balang saiz sederhana.


Biskut Kacang Mazola

500 gram kacang tanah

500 gram tepung gandum

370ml minyak jagung ( jenama Mazola)

280 gram gula castor

2 sudu kecil baking powder

untuk gliss, satu biji kuning telur dicampur dengan sedikit serbuk pewarna kuning.


Cara-caranya

1. Kacang tanah disangan ( goreng tanpa minyak) , buang kulit dan blender hingga hancur.

2. satukan gula castor, kacang tanah, baking powder dan tepung gandum, kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit, gaul sebati. pastikan adunan boleh dikepal.

3. Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan permukaan biskut ini dengan jari, ulang langkah tadi sehingga semua adunan habis, akhir sekali gliss dengan kuning telur dan lekatkan dengan kacang tanah sebagai hiasan, Bakar pada suhu 170 ke 180 darjah selama 20 minit atau sehingga permukaan biskut perang.

4. sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas yang kedap udara, selamat mencuba.



biskut kacang mazola yang gebu dan rangup



biskut kacang mazola yang gebu dan rangup


Biskut kacang mazola yang mudah untuk dibuat, harum baunya dan sedap dimakan, amat sesuai dijadikan hidangan di hari raya.

No comments:

Post a Comment