~Our Love Story~

~Our Love Story~
cinta x kn disulami dgn m'khianati

Monday 8 July 2013

JEM RAMBUTAN

Assalamualaikum
Besok Ramadhan akan menjelma...
Sekali lagi entry dikepam selama beberapa minggu =)
bulan Julai memang musim buah-buahan kat Perlis dan sekitarnya
Ada buah durian,mangga,manggis dan rambutan





 
  

Rambutan yess rambutan sangat menjadi tahun ni di Utara
Sebelum ni saya hanya tau makan rambutan membuta tuli
Tak tau pun ada jenis2 dengan nama tersendiri huhu
bila bersembang ngan ibu abah
Baru la kenal ada rambutan lekang nyoq,budak sekolah,masam,biasa dll istilah
yang mana merujuk kepada isi buah rambutan tersobutttt...
HEhehehe....

Ok dalam mencari buah rambutan yang berisi tebal,manis dan sedap tu
Ada juga rambutan yang isi masam,x lekang dari biji dan x sedap untuk di makan begitu shj
Setakat hisap rasa airnya sahaja rugi pulak kan
Tetiba  t'fikir nak buat jem rambutan..tu diaaaa


memandangkan banyak gilos rambutan masam tu terbiar
dan x dapat sambutan..baik kita lunggas buat jem sahaja..
So di sini saya dengan ini nak share cara2 membuat jem nya :) 
Siap step by step lagi..hehehe sila kan view kat bawah :


1. kumpulkaan berbakul / berguni rambutan masam yang ada



2. Buang kulit , amik isi sahaja

Awas.langkah 2 kalau x pro rosak la kuku n kutex anda sekalian..hahahhaaa....


3.Buah siap dikupas,basuh bersih dan buh dalam periuk untuk di panaskan

Kacau ye atas api..tuang air dalam secawan sahaja..jangan banyak sebab nanti air dari buah pon ade


4. tengok buah yg segar td dah lembik dan air pun dah banyak 

Kacau lagi tanpa henti kang hangus kang naya jee...huhu
5.kacau beberapa jam die hampir lerai dari biji

6. Ok dah lerai boleh asingkan biji2 rambutan
Part ni nak senang guna la bekas jarang ye nak asingkan biji dan isi rambutan ni
Seterusnya pilih warna kegemaran anda..ada suka buat kaler kuning/yellow


Saya pilih merah,dan saya guna pewarna serbuk tu =)
Dan buh gula secukup rasa..




7. Kacau atas api sampai mendidih

8. kacau sampai hampir kering supaya tahan lama utk disimpan

Taraaa..hasilnyaa...


Ok.Lepas dah letak gula bagi ada rasa masam2 manis gitu...dah hampir kering
Boleh sejukkan jem ni,,,dan kemudian boleh letak dalam bekas bertutup
dan masuk dalam esbox..Selamat mencuba!


p/s: Sedap dimakan dengan beskot 4 segi hupseng atau roti bakar./roti biasa. yummy!

No comments:

Post a Comment